Vier 900 jaar Utrecht met Utrechts gagelbier

De 900ste verjaardag van de stad Utrecht wordt groots gevierd. Ook door Brouwerij Hommeles. Voor deze speciale viering is een heel bijzonder bier gebrouwen met Utrechtse gagel. Het ingredi├źnt dat 900 jaar geleden werd gebruikt in plaats van hop. Het bier zit in een feestelijke fles van 75cl met champagnekurk, zodat men er samen met buren en stadsgenoten van kan genieten.

Utrecht bruist. Van juni tot november viert men het 900 jarig bestaan van de stad. Reden genoeg voor een groot feest. Stadsgenoten organiseren met elkaar en voor elkaar de leukste activiteiten om deze bijzondere verjaardag te vieren, en daar hoort uiteraard ook een bijzonder bier bij! Daarom brouwde Hommeles in samenwerking met De Dorstlesser een uniek gagelbier met Utrechtse gagel. 900 jaar geleden brouwde men namelijk met gagel omdat hop nog niet beschikbaar was. Gagel groeide rijkelijk rondom Utrecht en was een belangrijk handelsproduct voor de stad. Vandaar dat we nog steeds de Gageldijk, Fort de Gagel, het Gagelbos en kinderboerderij de Gagelsteede terugvinden aan de noord-west kant van Utrecht.

In het voorjaar gingen Jos & Roos samen met Jesper van De Dorstlesser op wildpluksafari om in het Gagelbos ├ęchte Utrechtse gagel te plukken. In tegenstelling tot hop – dat aan strengen omhoog klimt – groeit gagel aan struiken. De bloem lijkt wel een beetje op een hopbel, maar is rood van kleur en heeft een meer kruidige geur. Om het effect van pure, verse gagel in bier te testen zijn smaaksamples gemaakt van gagelthee en gagelbier. Jos heeft daarna een recept geschreven voor het Utrecht 900 bier, met als basis een blond bier. Het resultaat is een toegankelijk bier met fris-kruidige aroma’s.

Het bier is verkrijgbaar bij slijters, speciaalzaken, cadeauwinkels en streekwinkels in Utrecht en omgeving.

Geef een reactie