De Utrechtse Blauwe, een vergeten graansoort, is dankzij Utrechts Landschap terug in de provincie. Verschillende lokale producenten, waaronder Hommeles, hebben op hun eigen manier de granen verwerkt tot bijzondere producten. Er is brood van gebakken door De Veldkeuken, jenever van gestookt door De Pronckheer en Hommeles brouwde een gloednieuwe NEIPA.

De Utrechtse Blauwe is een variant van de oeroude emmertarwe, die vroeger werd geteeld in Utrecht. In de zomer, als het graan rijpte, toverde zij een kobaltblauwe gloed over de velden. De halmen waren daarom ook geliefd bij bloemisten. Graansoorten met een hogere opbrengst per m2 hebben deze unieke tarwesoort uit het landschap doen verdwijnen. Dankzij Utrechts Landschap is zij nu weer terug in de provincie.
Emmertarwe is een graansoort die 7000 jaar geleden al werd verbouwd in Egypte en 3000 jaar geleden in onze contreien op raatakkers. Het is de moeder van kruisingen als spelt, durum en kamut. De ‘Blauwe’ variant werd waarschijnlijk nog tot in de 20e eeuw verbouwd op de Utrechtse akkergronden. Zij verdween door de opkomst van moderne gewassen met een beduidend hogere opbrengst. Wat jammer is, want emmertarwe heeft veel goede eigenschappen.
De harde kaf van de emmer maakt pellen van het graan noodzakelijk, maar zorgt voor een laag risico op ziekten, waardoor geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Emmer is voedzamer, heeft een hoger vezel- en lager glutengehalte dan spelt. Bovendien bevat emmer een grote rijkdom aan diverse vitamines, voedingsstoffen en onverzadigde vetzuren.
Utrechts Landschap, de Veldkeuken in Bunnik, brouwerij Hommeles uit Houten en Distilleerderij de Pronckheer in Cothen zijn aan de slag gegaan om er een uniek, ambachtelijk streekproduct van te maken: brood, bier en graanjenever van de Utrechtse Blauwe!

De bierkeuze van Hommeles viel op een New England IPA (NEIPA), een biertype met een troebel uiterlijk waarbij de smaak vooral wordt bepaald door de aroma’s uit de hop. Emmer heeft een nootachtige smaak met een vleug honing, die mooi combineert met de aromahoppen.
